Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

να μην ξεχνάμε και να ευχόμαστε...


Ένας ακόμα χρόνος πέρασε, ένας νέος έρχεται σε λίγο.

Επαναφέροντας τις μνήμες και τα λόγια που περπάτησαν μεταξύ της φωτιάς και του πάγου…
Και τα χρώματα από τις τέσσερις εποχές… Και τις ιστορίες όλες, που ζήσαμε, που ακούσαμε, αλήθειες και ψέματα…

Επαναπροσδιορίζοντας τις συντεταγμένες, τις ταχύτητες, τα μεγέθη της ζωής, που πάλλεται ανάμεσα στο μηδέν και στο άπειρο…

Μετρώντας την ανθρώπινη κλίμακα στον ίδιο άξονα με το άτομο και τον κόσμο όλο…

Να μην ξεχνάμε και να ευχόμαστε την Αγάπη.

~~~~~~~~~~~~~~~

«Η προσεκτική, όμως μελέτη και παρατήρηση του Σύμπαντος αποκαλύπτει, πιθανόν, κάποια επιδέξια κρυμμένη σκοπιμότητα. Υπάρχει, κατ’ αρχήν, μια σειρά αξιοσημείωτων συμπτώσεων, ως προς τα μεγέθη. Φαίνεται δηλαδή, ότι η ανθρώπινη κλίμακα συμπίπτει περίπου με τον γεωμετρικό μέσο όρο της αστρονομικής και της πυρηνικής κλίμακας. Ένα πρωτόνιο, για παράδειγμα, έχει μάzα 2x10 εις την -24η gr. Ενώ ένα συνηθισμένο αστέρι γύρω στα 2x10 εις την 33η gr. Ο γεωμετρικός μέσος όρος είναι 6x10 εις την 4η gr, ή 60 κιλά, η τυπική, συνεπώς μάζα του ανθρώπινου σώματος. Οι γραμμικές , εξάλλου, διαστάσεις του ανθρώπου, που είναι γύρω στα 2 μέτρα, δεν απέχουν πολύ από τον γεωμετρικό μέσο όρο των διαστάσεων του ατομικού πυρήνα (10 εις την -13η cm) και της αποστάσεως μεταξύ των αστέρων (10 εις την 18η cm). Ο άνθρωπος συνεπώς , βρίσκεται στο μέσον της τεράστιας κλίμακας που συνδέει με κατάλληλο τρόπο τον μικρόκοσμο με τον μεγάκοσμο.»
(Γιώργος Γραμματικάκης: “Η Κόμη της Βερενίκης”, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

26 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Μακάρι του κακά του χρόνου που φεύγει να μην επαναληφτούς. Νέος χρόνος, νέες προοπτικές!

Όλα καλά σ' εσένα και σε όσους αγαπάς και σε όλο τον κόσμο μας!

Άστρια είπε...

@π.κ.:

Μακάρι π.κ.,

Η ευχή σου μικρή, Μεγάλη. Και ο κόσμος..
Αντεύχομαι τα καλύτερα στην οικογένεια και μία ιδιαίτερη ευχή για την Δέσποινα, τα καλύτερα και καλή της επιτυχία σε όλα :))

marianaonice είπε...

Άρα επιβεβαιώνεται η άποψη ότι είμαστε ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σύμπαντος!!
Αναπνέουμε και παλλόμαστε στο δικό του ρυθμό!!
Πολύ ωραία ανάρτηση άστρια!
Καλή πρωτοχρονιά εύχομαι
και χρόνια πολλά @φίλη μου!
:))

Ανώνυμος είπε...

άστρια ναι να μην ξεχνάμε την Αγάπη (τώρα μου΄ρθε στο νου αυτό το τραγούδι: κι ολο γυρίζω γύρω γύρω απ΄την Αγάαααπη..... νομίζω ότι ταιριάζει πολύ σ΄αυτή την ανάρτηση)

σε μια εποχή που οι μόνοι αριθμοί που φαίνεται να μας σώζουν από την καιαδική εξίσωση της παγκόσμιας οικονομίας, είναι αυτοί του τζόκερ, έρχονται κάποιοι άλλοι να μας υπενθυμίσουν το απέραντο της Ύπαρξης και την (μηδενική πλέον) πιθανότητα ότι ίσως θα μπορούσαμε να ήμασταν και κάτι παραπάνω από απλά νούμερα μιας καιαδικής εξίσωσης......

αυτό το βιβλίο μου θυμίζει και έναν άλλο αστροφυσικό τον Άρθουρ Κλάρκ που έλεγε ότι η ύλη των άστρων είναι παρόμοια και σε μερικές περιπτώσεις ίδια με αυτή των σωμάτων μας

τέλος να πω κι εγώ ο φίτσουλας την άποψή μου (ε, υπάρχει ένα βήμα για όλους :), υπάρχουν δορυφόροι που περιστρέφονται γύρω από άλλους πλανήτες, υπάρχουν κομήτες που βολτάρουν μόνοι τους στο σύμπαν, υπάρχουν ήλιοι, υπάρχουν μαύρες τρύπες, στην εφηβεία μου ήταν μια αγαπημένη σκέψη, δηλ. το να παρομοιάζω τις κινήσεις των άστρων με τη συμπεριφορά των ανθρώπων (αλλά ποτέ μου δεν πίστεψα στα ζωώδια)

Άστρια είπε...

@marianaonice:

Νομίζω ότι δεν το αμφισβητεί κανένας ότι είμαστε ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σύμπαντος. Αυτό που δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει είναι η δημιουργία του, μιλάμε για το απόλυτο μηδέν, για το πριν. Όλα ξεκινάνε πάντοτε από μία παραδοχή για την απειροστή χρονικά στιγμή της έναρξής της.

Σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, σου αντεύχομαι τα καλύτερα, αν και ως την Πρωτοχρονιά μάλλον θα ξανα@επικοινωνήσουμε:))

Πολλά φιλιά φίλη μου:))

Άστρια είπε...

@ηλιογράφος:

Χμ, ίσως ναι ηλιογράφε, στο βίντεο του τραγουδιού η κάμερα γυρίζει συνεχώς:) Δεν έβαλα μουσική γιατί έχω βάλει στο πλάι ένα βιντεάκι με την φανταστική casta diva. Δεν νομίζω πάντως να σου αρέσει:))

Οι αριθμοί, έχουν την αρμονία τους και υπεισέρχονται παντού (ακόμα και στο joker, χι χι). Πάντως στα σοβαρά, η ύπαρξή μας (ως μέγεθος και ως διάρκεια), όσο μα όσο μικρή κι αν είναι σε σχέση με τα ασυγκρίτως μεγαλύτερα μεγέθη του σύμπαντος, δεν είναι μηδέν. Και υπάρχουν και άλλες υπάρξεις ασυγκρίτως μικρότερες από μας.
Μέσα στα δικά μας μεγέθη και στους παρεχόμενους σε μας βαθμούς ελευθερίας, είναι που συζητάμε τί μπορούμε να κάνουμε. Εξ άλλου είμαστε περαστικοί:))

Πολύ όμορφες οι εφηβικές σου σκέψεις, με -επιστημονική :)-φαντασία και ρομαντισμό. Και ο Χαλίλ Γκιμπράν στο βιβλίο του ο Πλάνητας (δυστυχώς το δάνεισα χωρίς επιστροφή), έχει έναν πολύ ωραίο ορισμό αν θυμάμαι, κάτι σαν αυτός που (περι)πλανάται και πλανεύει, όπως οι δορυφόροι που γυρίζουν και δεν είναι αυτόφωτοι.

Επίσης, στον Προφήτη, του ίδιου, πολύ όμορφος είναι ο γνωστός διάλογος της Αλμήτρας για την Αγάπη. Σου συνιστώ να το διαβάσεις αν δεν το έχεις ήδη.

Για τα ζώδια, παρά το αστρικό (;!)μου όνομα, συμφωνώ κι εγώ και δεν ασχολούμαι καθόλου.

Τέλος (τα τα τα τααα!!!) σου συνιστώ να δεις το βιντεάκι στο πλάι με τον Milky Way, είναι 3d, σύντομο και εντυπωσιακό, θα σου αρέσει:))

Να είσαι καλά:))

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Πιστεύω πωςμια πλευρά της διαφορετικότητάς μας από τα ζώα, είναι ακριβώς αυτό το συναίσθημα της Αγάπης, που δε βασίζεται αποκλειστικά στο ένστικτο, όπως στα ζώα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Άστρια είπε...

@φύρδην-μίγδην:

Γλαρένια μου, πιστεύεις αλήθεια ότι η αγάπη που μας δείχνουν τα ζώα είναι αποκλειστικά ενστικτώδης; Βέβαια εσύ έχεις περισσότερα ζώα και θα ξέρεις περισσότερα. Εγώ είχα σε όλη μου τη ζωή μόνο ένα σκυλάκι, πανέξυπνο, λατρεμένο, το οποίο έφυγε υπέργυρο, 17 ετών. Επικοινωνούσε περίφημα. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η αγάπη του ήταν απλά ένστικτο.

Νομίζω ότι η διαφορετικότητά μας έγκειται στην δυνατότητα του μυαλού και στις δυνατότητες και τα μέσα έκφρασης που διαθέτουμε.

Αντεύχομαι τα καλύτερα και πιστεύω ως την Πρωτοχρονιά να τα ξανα@πούμε:))

Σε φιλώ, καληνύχτα:))

Roadartist είπε...

Υπέροχη ανάρτηση.. Με έβαλες σε πολλές σκέψεις..δε θέλω και πολύ, αλλά με παρέσυρες εσύ για τα καλά..
Μήπως το επάγγελμα σου ή οι σπουδές σου είναι σχετικές με αστρονομία;;;...
Γιατί σε ρωτώ..Κυρίως από τις απαντήσεις σου στα σχόλια, που ήταν εξίσου ενδιαφέρουσες με την ανάρτηση σου..
Οι φωτο συναρπαστικές, είμαστε όλοι ένα μέρος του κόσμου, που είναι ένα θαύμα απέραντο από μόνος του..Τα μεγαλύτερα μυστικά της ζωής... όπως το 'ποιος και πως δημιουργήθηκε το σύμπαν' και 'το που παμε, που ήμασταν πριν' δεν τα ξέρουμε.. Οπότε αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να μας υπενθυμίζει την ασημαντότητα μας..και το πόσο ανώφελα είναι όλα όσα μας απασχολούν στην καθημερινότητα..
Οντως ο Προφήτης πολύ καλό βιβλίο..Να σου ευχηθώ καλή μου φίλη άστρια υγεία, αγάπη και το νέο έτος (που και αυτό δική μας επινόηση είναι..{το παραφιλοσόφησα οκ..:)}) να είναι τυχερό, να φέρει καλά πράγματα..
Μακάρι να είμαστε καλά να τα λέμε και την επόμενη χρονιά. Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον η επικοινωνία μας ;)
Φιλάκια πολλά φίλη μου.

Άστρια είπε...

@roadartist:

roadartist μου, έτσι είναι, με αυτή την ανάρτηση ήθελα να αναλογιστούμε λίγο τί νοιώσαμε και τι ζήσαμε, να ανασυνταχθούμε για να ξαναχαράξουμε πιθανόν κάποιους νέους δρόμους ...

Κυρίως να υπενθυμίσω, να τονίσω, την ασημαντότητα αλλά και την σημαντικότητά μας παράλληλα. Ότι είμαστε μικροί, ελάχιστοι, αλλά και συνάμα μεγάλοι, τεράστιοι (συγκριτικά πάντα). Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε μηδεν (από το μήτε-εν;). Επίσης το ότι η ζωή περνάει γρήγορα για να την χαραμίζουμε σε τετριμμένα και σε κακίες.

Γι αυτό και τελικά, η προτροπή να μην ξεχνάμε και να ευχόμαστε την Αγάπη. Εσύ την είπες χαμόγελο και έτσι είναι, έχει πολλά ονόματα η Αγάπη: χαμόγελο, χάδι, έννοια, προσφορά... ατέλειωτη είναι αλήθεια.

Όχι δεν είμαι αστρονόμος ούτε ..αστρολόγος. Τα άστρα που διάλεξα στον τίτλο της ιστοσελίδας, έχουν να κάνουν με τους κόσμους που ανοίγονται σε κάθε μία ιστοσελίδα, από τις άπειρες που υπάρχουν, όπως τα αστέρια στον ουρανό. Δεν τις ξέρουμε όλες, μόνο μερικές, τις διαλέγουμε και τις κάνουμε δικά μας αστέρια και τα επισκεφτόμαστε. (Ε, και αρκετή δόση ρομαντισμού, που πώς να μην έχει συμπεριλάβει μέσα του τα αστέρια; χα χα)

Κι εγώ το φιλοσόφησα αρκετά, αλλά τέλος του χρόνου αυτό επιτρέπεται, ή καλύτερα επιβάλλεται.

Φίλη μου, καλό μου φωτεινό αστέρι, να είναι όλα λαμπερά γύρω σου την νέα χρονιά...:)))

Angeliki είπε...

Se efxaristw poli gia ta kala sou logia kai gia tis efxes sou!!!Den 3erw giati den se eixa 'anakalipsei' nwritera!!!


Kali sinexeia!

Άστρια είπε...

@Angeliki:

Καλώς ήρθες Αγγελική, πολύ χάρηκα για την επίσκεψή σου, σ'ευχαριστώ πολύ για τα λόγια και τις ευχές σου.
Τα σκίτσα σου μου αρέσουν πολύ. good luck :))

ΙΠΠΟΛΥΤΗ είπε...

Πολύ όμορφη ανάρτηση.Μας έκανες να σκεφτούμε και να νιώσουμε πράγματα...
Σωστά το λες.Είμαστε μικροί μεγάλοι
ελάχιστοι και τεράστιοι συνάμα.
Και κλείνεις με την αγάπη...
Όλα κλείνουν κι όλα ανοίγουν στο όνομά της...
Σου εύχομαι Καλή Χρονιά με πάρα πολύ αγάπη, να πάρεις, να δώσεις
και σε καληνυχτώ με "μια αλλαξιά ξέχειλης αγάπης" από το ποίημα"αλκυόνα" που μου θύμισες απόψε.

"αλκυόνα"
Στη μουσική των ένσπερμων λόγων
Στα μάτια των ένυδρων ρόδων
ενσκήπτω διάφεγγη,
ξέζωστη λυγμών,
αίροντας πνοή του ερέβους,
αναζωπυρώνοντας λιακάδα αλκυόνας
για να φωλιάσω τους χειμώνες μου...

Αλάργευε πίκρα του απόξενου.
Μια αλλαξιά ξέχειλης αγάπης
ας ενδυθούμε απόψε..."
Ιππολύτη

Άστρια είπε...

@ΙΠΠΟΛΥΤΗ:

Καλημέρα Ιππολύτη, σ'ευχαριστώ για ό,τι έγραψες. Κρατάω "...μια λιακάδα αλκυόνας για να φωλιάσουν οι χειμώνες μου ..."
Και έρχονται κάθε χρόνο και ο χειμώνας και η αλκυόνα. Σοφοί οι μύθοι.
Πολλές ευχές για ένα καλό χρόνο με μεγάλη διάρκεια της άνοιξης:))

fractal είπε...

Η σύγχρονη φυσική, ερευνά το θέμα της τυχαιότητας. Το τυχαίο φαίνεται να υπακούει σε κάποια ανώτερη αναγκαιότητα.
Τα ζάρια του τυχαίου φαίνεται να είναι στημένα.
Εύχομαι κάθε χαρά και ευτυχία.

Φωτεινή S είπε...

Πολλά φιλιά και ό,τι καλύτερο για το 2009 (ΥΓΕΙΑ)

Συγγνώμη για τις καθυστερημένες ευχές αλλά μόλις παρέλαβα επισκευασμένο υπολογιστή.

Άστρια είπε...

@fractal:

Πράγματι, fractal, έτσι είναι και νομίζω ότι η μελέτη των θαυμαστών fractals βοήθησε σε αυτό, προσπαθώντας να δώσει και στο φαινομενικά τυχαίο κάποιους κανόνες.
Πάντως, όσον αφορά τα ζάρια, μου θύμισες κάτι που είχε πει ένας φίλος μου, ότι φαίνεται να συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι για το οποίο κάποιος έβαλε τους κανόνες και ξέρει τα πάντα γι'αυτό ενώ εμείς δεν ξέρουμε τίποτα. Και συνεχίζω λέγοντας ότι ίσως γι'αυτό, δεν ξέρουμε αλήθεια πότε είμαστε χαμένοι και πότε κερδισμένοι.

Να είσαι καλά για το πέρασμα και τις ευχές σου, κι από δω σου αντεύχομαι κάθε καλό:))

panagiota είπε...

Καλό μου Αστεράκι, ας ταξιδέψουμε σε νέους Γαλαξίες κι ίσως τελικά ανακαλύψουμε καινούριες παραμέτρους ,φόρμες και νόρμες ώστε να εκτιμήσουμε το δώρο που λέγεται ΖΩΗ.
Καλή Χρονιά, λαμπερή μου να έχεις μαζί με την οικογένεια σου.
Σε φιλώ με αγάπη.

Άστρια είπε...

@Φωτεινή S:

Πολύ χάρηκα Φωτεινή μου για το πέρασμά σου. Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Κάθε καλό για το νέο χρόνο και να μας γεμίζεις ομορφιά με τις φωτογραφίες σου.

Άστρια είπε...

@panagiota:

Παναγιώτα μου, καλή μου φίλη, πολύ όμορφα τα λόγια σου. Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου. Σου αντεύχομαι και από εδώ τα καλύτερα για σένα και την οικογένειά σου και για όλους τους μικρούς ζαβολιάρηδες, χαδιάρηδες παιχνιδιάρηδες, αγαπημένους σου φίλους:))
Κι εγώ σε φιλώ με αγάπη:))

gskastro είπε...

Άστρια τις ευχές μου σε εσένα και την οικογένεια σου για ένα πολύ πολύ ευτυχισμένο νέο έτος. Μακάρι ο θεός να ακούσει τους καλούς ανθρώπους και να στείλει σε όλο τον κόσμο λίγη ευτυχία που την έχει τόσο πολύ ανάγκη. Πολλά φιλιά gskastro

Άστρια είπε...

@gskastro:

Φίλε μου καλέ gskastro, μόλις φίλησα τους δικούς μου για καλή χρονιά και μετά, σε σένα έλαχε η πρώτη διαδικτυακή ευχή του χρόνου. Καλή χρονιά, καλή χρονιά!!!!! Με υγεία αγάπη, χαρά σε όλη την οικογένειά σου:)))

Επιστρέφω τώρα στους δικούς μου :)))

Ανώνυμος είπε...

τις καλύτερες ευχές μου για το νέο έτος!

mareld είπε...

Άστρο μου και φεγγάρι μου..μαργαριτάρι μου!

Γέρε χρόνε φύγε τώρα
παει η δική σου η σειρά
ήρθε ο νέος με τα δώρα,
με τραγούδια και χαρά.

Σε λίγα λεπτά έρχεται και σε μας το 2009!!!

Μου κράτησες συντροφιά και δεν χρειάστηκε να βγώ λίγο έξω στ΄αστέρια που με γοήτεψαν από πολύ μικρή τις νύχτες που ο πατέρας μου μου μάθαινε τους αστερισμούς μαζί με το Μαϊστρο το Πουνέντε, την Όστρια, το Λεβάντε..
ήρθες με τον αγιασμό σου και-το δάσος καίγεται από πυροτεχνήματα=..
χάρηκα πολύ.. έκλαψα λίγο..έκλεισα τα τηλέφωνα..δεν χρειαζόμουν άλλες ευχές, μου τις έστειλες συμπαντικά με αστερόσκονη αγιασμό..

Σε ευχαριστώ!
Να σε έχει η ζωή χαρούμενη!

Ευτυχισμένο 2009!!!!

Είναι πολύ όμορφο το δάσος μου!
Μυριάδες χρώματα στον ουρανό..μυριάδες ευχές για ένα καλύτερο αύριο..

http://www.youtube.com/watch?v=YCM_bbxUaDQ

Άστρια είπε...

@ηλιογράφος:

Ηλιογράφε μου, καλημέρα, καλημέρα και καλή χρονιά.
Ανοίγοντας το παράθυρο αυτού του σπιτιού, βρήκα τις πρώτες ευχές του χρόνου, αφημένες από έναν Ήλιο.
Και το είπες, είναι οι καλύτερες ευχές. Τις κρατάω:)
Πολύ σ'ευχαριστώ και αντεύχομαι τα καλύτερα :))

Άστρια είπε...

@mareld:

Ξεχωριστή μου mareld,
Τί να απαντήσω σ' αυτά τα λόγια; Ό,τι και να πω θα είναι λίγα.
Σ'ευχαριστώ, σ'ευχαριστώ.
Φαντάζομαι το μαγευτικό από τα πυροτεχνήματα δάσος σου και ανάμεσα, εσύ ένα κομάτι του, μία θαλασσοφωταύγεια.
Πολύ χαρά και φως σου εύχομαι για το 2009,
Και ό,τι επιθυμείς!
Και ό,τι επιθυμείς!
Και ό,τι επιθυμείς!

Σε φιλώ πολύ:))
Η κιθάρα υπέροχη!