Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008

εικόνες του χθες και του σήμερα

Με ένα το πολύ ωραίο ένθετο σημερινής εφημερίδας με φωτογραφίες της Αθήνας "τότε και τώρα" συνοδευόμενες με υπέροχα εισαγωγικά κείμενα και σχόλια με ιστορικές και ηθογραφικές αναφορές, έκανα περίπατο στους δρόμους και πλατείες της Αθήνας, βλέποντας τα κτίρια, τα μνημεία, τις εκκλησσιές, τα δέντρα, ακόμα και τον ποταμό της τον Ιλισό (που τώρα έχει επικαλυφθεί) με την γέφυρά του. Δίπλα, τοποθετείται πετυχημένα, η φωτογραφία της σημερινής τους μορφής από την ίδια γωνία, ιστορική αποτύπωση του χρόνου και της ανθρώπινης επέμβασης σ'αυτά.


Περιέχονται επίσης, πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους παλαιούς φωτογράφους της Αθήνας καθώς και ένα γλωσσάρι φωτογραφικών όρων τυπώματος των φωτογραφιών με σχετική χρονική αναφορά.


Στέκομαι στο εισαγωγικό κείμενο της Μάρω Καρδαμίτση- Αδάμη, γραμμένο με επιστημονική γνώση, αλλά και τρυφερότητα και αγάπη για την δική της πόλη, που κλείνει ως εξής: " Όσο στην πόλη ζουν άνθρωποι που θυμούνται, όσο στην πόλη ζουν άνθρωποι που αγαπούν, όσο στην πόλη ζουν Αθηναίοι πολίτες και όχι απλοί κάτοικοι, έστω και λίγοι, η Αθήνα, η αγαπημένη πόλη, θα είναι πάντα εκεί." Ας είμαστε και εμείς ανάμεσά τους


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
"ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ"ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ - ΑΘΗΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ"
Μάρω Καρδαμίτση- Αδάμη, Φανή Κωνσταντίνου, Αρχοντία Αδαμοπούλου
Ένθετο από εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ' 29.3.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: